Vajon mennyire lehet igaz Plutarch
mondása, hogy a bor az italok közt a leghasznosabb, orvosságok közt a
legízletesebb, táplálékok között pedig a legkellemesebb?
Szülőfalumban, a Mátra alján látok korán megöregedett Józsikat, akiktől a természet már úgy elhódította a kertjüket, hogy a postaládáig is csak machete-vel juthatnának el (már ha érdekelné őket, hogy ott is lehet valami) és találkozom mára megtört arcú Ágicákkal, akikre a kissé gonosz kocsmázós társak fogadásokat kötnek, hogy vajon eljutnak-e a mellékhelyiségig. Természetesen nem az ő mértékükre gondolok, hanem arra, hogy egy moderált borfogyasztás (napi 1-2 dl vörösbor – miértjéről később) valóban hozzájárulhat-e az egészségünk megtartásához?
Boncoljunk ehhez egy kicsit!
A bor alkotóelemei: víz, alkohol, cukrok (szőlő-, ill. gyümölcscukor), savak (bor, alma, citrom, fahéj), POLIFENOLOK, mint fenolsavak (tannin) és flavonoidok (antociánok) valamint nem flavonoid fenolok, azaz egyszerű fenolok (melyből kiemelt a REZVERATROL), fehérje és nitrogénvegyületek (aminosavak, biogén aminok), s igen csekély, gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségben, de B, C, E vitaminok és ásványi anyagok (kálium magnézium, kálcium, nátrium, réz) is. Többféle csoportosítás létezik és folyamatosan zajló / bővülő ismereteket hozó kutatások folynak, de ezekből összességében a nagyobb és kisebb, ducira hizlalt betűsek azok a vegyületek, amik az egészségre gyakorolt hatásokért felelősek.
Bor és bor közt természetesen azért van különbség: egy dolog a szőlőfajta, de számít a szőlőszemek érettségi foka szüretnél, a tőkék helye, a talajtulajdonságok, klíma (hő és csapadék), a szőlőművelés típusa, valamint a borkészítési technika.
A héjon erjesztéskor (vörösbor készítésekor) ugyanis a héj és a gyümölcshús érintkezik a musttal, ilyenkor oldódnak ki a polifenolok a mustba. Fehérboroknál a sajtolás folyamata gyorsabb, ez az érintkezési / oldódási idő rövidebb, ennek megfelelően a bioaktív anyagok mennyisége kisebb, tehát nem csak a szőlőfajta, hanem a borkészítési technika is adja a különbséget. A kevésbé hangsúlyos biogén aminok tekintetében is a vörösborok járnak elől, de – örömömre - a fehérek / rosék hátránya már kevésbé jelentős, mint a polifenoloknál.
De mit tudunk a polifenolokról?
Ehhez nyújtózzunk vissza egészen a fitoalexinekig,
a növények saját antimikrobiális védőanyagáig.
Semmi sem lesi – a mai emberen kívül, persze átvitten – tehetetlenül a rá leselkedő faktorokat: a
növények a baktériumok, vírusok, gombák és környezeti stressz, külső károsító
hatások elleni védekező stratégiaként több száz védőanyagot termelnek. A főként héjközelben vagy periférián található
fitoalexineket a másodlagos növényi anyagokhoz sorolják, de ettől függetlenül apró
mennyiségük ellenére is jelentős farmakológiai hatást fejtenek ki, úgy az azt
fogyasztó emberben, ahogy eredetileg a növényben is. És ebben az értékes bioaktív
minőségben jelentenek igen fontos védősáncsort a polifenolok is, melyek természetes
együttesükben megtalálhatóak a zöldségekben, gyümölcsökben, gyógynövényekben és
fűszerekben, így a szőlőtőkében, szőlőben és borban is.
Egyes adatok* szerint a polifenolok
mennyisége vörösbornál 500-3000 mg / liter, míg fehérbor esetében
150-400 mg / liter.
A polifenoloknak sok csoportosítása
élő, a boroknál most megemlítem a fenolsavakat (pl. a tannin cserzőanyag) és a színpompás
flavonoidokat.
A TANNIN összehúzó hatású, kesernyés ízű, a gallusz/ellagsav + cukor egysége, rendelkezik a cseranyagoknak tulajdonított hatásokkal: így általánosan szigeteli a kapillárisokat, sejthártyát, ezért is van vírusellenes, baktériumellenes, gyulladáscsökkentő, bőr- és nyálkahártyavédő, antioxidatív, tumorellenes tulajdonsága.
A FLAVONOID színanyagok
jellemzően a sejtanyagcsere alapvető folyamataiban vesznek részt. Mielőtt részletezném
a hatásokat, azt is hangsúlyozom, hogy nincs toxikus hatásuk, mellékhatásuk nem
ismert, gyorsan kiválasztódnak, e biztonságuk miatt alkalmasak hosszabb távú
alkalmazásra is.
Mit tudnak hát e csudás bioaktív anyagok?
antioxidánsként az érbetegségek, érelmeszesedés, szívinfarktus, reumatikus panaszok, allergia, gyulladások és fertőzések, daganatok, idő előtti öregedési folyamatok és idegrendszeri degeneratív betegségek kialakulásáért felelős szabadgyökök ellen hatnak:
daganatellenesek: általánosan ill. bizonyos típusok (prosztata, vastagbél) esetében
antibiotikus, antiparazita,
antivirális, antimikotikus hatásúak
kapillárisvédő, ödémaellenes
(kapillárisrezisztenciát növeli, membránáteresztő képességet csökkenti, enyhén kapillárisösszehúzó)
érvédő (cukorbetegek, magas
vérnyomás, érelmeszesedés, keringési szövődmény)
vérrögképződést gátló
szívvédő: koszorúértágító, koronáriakeringés
javító, keringési rendszerre hat
allergiaellenes
vérzéscsillapító
gyulladáscsökkentő: gyulladásnál
arachidonsav anyagcseréjét gátolja, elnyomja a prosztaglandin sor
gyulladáskeltő anyagait
sugárzások ellen véd
sejtvédő, májvédő,
koleszterincsökkentő, epehajtó, vízhajtó, méregtelenítő
görcsoldó hatású
fertőző betegségeknél támogató
(hialuronidáz gátlásával a hialuronsav védeni tudja az ereket és
kötőszövetet)
hangulatjavító és szorongáscsökkentő
hatás (GABA neurotranszmitter csökkentett ingerlékenységhez vezet)
REZVERATROL
Hasonló szerkezet és hatás / hatóút miatt nem
annyira korrekten általánosan a polifenol flavonoidokhoz sorolják ezt az
egyszerű fenolok családjába tartozó stilbén származékot, s az utóbbi időben mindenféle
gyógyszeripari bonyodalom kapcsolódott is hozzá, de a lényeg, hogy a
vizsgálatok alapján, hatékony antioxidánsként:
sejtvédő, tumorellenes, idegsejtvédő,
megújító, öregedésgátló, segít
megtartani a szellemi teljesítőképességet,
érrendszer épségét, támogatja az immunrendszer működését, gyulladáscsökkentő
kardiovaszkuláris szinten hat (részben ösztrogénhez
való hasonlósága miatt): keringés támogatása, trombocita összetapadást gátló,
vérnyomás szabályzása
optimalizálja a cukoranyagcserét és inzulinhatást,
segíti az ideális súly elérését, pozitívan befolyásolja a zsíranyagcserét
Egyes adatok* szerint a vörösbor átlagosan
1-20 mg / l , a fehérbor átlagosan 0,1-2
mg / l rezveratrolt tartalmaz.
BIOGÉN AMINOK
Ezek az anyagok [közelebbről aminosavak
nitrogéntartalmú bomlástermékei] sem
kizárólag a borokban lelhetőek fel, hanem különböző természetes táplálékok (banán,
dió, paradicsom, paprika, halak) vagy tartósított, erjesztett élelmiszerek alkotói
(sörök, pezsgők, savanyúságok, sajtok) is. Most itt a lényeg:
„Magyar borokban a hisztamin, a triamin, a
triptamin, a kadaverin, a fenil-etil-amin, a putreszcin és ritkábban a
szerotonin fordul elő.
A triptaminról megállapítható, hogy főleg származékai révén lehet
jelentős élettani szerepe. Származékai közül legjelentősebb a szerotonin, amelyet a vérnyomás
szabályozásban közreműködő egyik hormonként először az emberi vérből
különítettek el.
A szerotonin az
élőlények világában igen elterjedt: előfordul a vérlemezkékben, a
nyálmirigyekben, az emésztőcsatorna szöveteiben, halak izomszöveteiben,
darazsak, skorpiók, egyes varangyok mérgében, sőt még növényekben (pl.
banánban) is kimutatták. Nemcsak az emlősök vérnyomás-szabályozásában van szerepe,
más biológiai funkciója is van, valószínű, hogy az agyműködés folyamatába is
bekapcsolódik. Napjainkban a depressziós megbetegedések egyik lehetséges gyógyszere” (Kállay Miklós: Borászati kémia)
Lényegileg az alkoholt leszámítva, a
biogén aminokhoz sorolt szerotonin is felelős a bor általános - beleértve a keringési
rendszert is - feszültségoldó hatásáért.
A hatóanyagok áttekintése után azt
gondolom, a jó minőségű, tiszta vörösborok visszafogott fogyasztása a mi számunkra is összefüggésbe
hozható az egészség megtartásával, ez volt hát a francia paradoxon rejtélye. Manapság az élvezetes kortyok közben akár az öregedés,
demencia, étvágytalanság, emésztési panaszok, szembetegségek, magas vérnyomás, szív-,
érrendszeri panaszok, keringési zavarok, cukorbetegség, kiégés, energiavesztés,
gyulladások, zsíranyagcsere-zavarok, köszvény, bőrirritáció, fertőzések,
daganatok, metabolikus szindróma, csontritkulás, oxidatív stressz, túlsúly [s bármire,
amiért felszaporodott szabad gyökök is felelősek] megelőzésére is gondolhatunk ;) De van még valami:
GYÓGYBOROK
Gyógyhatásukat fokozandó, különböző korokban és kultúrákban nagy hagyománya volt / van a gyógyborok készítésének, ahol a bor és gyógynövények, fűszerek kombinációjaként születtek az alábbi, áztatós vagy főzős technikát igénylő receptek is:
AYURVEDIKUS ÉLETERŐ ELIXÍR
Ez a csípős és fűszeres kombináció
állítólag élénkké, vidámmá tesz. Hozzávalók:
1 teáskanál ánizs, 1 teáskanál édes kömény, 2 teáskanál gyömbér, 1 evőkanál borsmenta, ½ teáskanál kardamon, szegfűszeg, ¼ teáskanál fekete bors, 1-2 csilipaprika, 2 teáskanál kakaóhéj. Mindezt 150-200 gr mézzel együtt 1 l vörösborba pakoljuk, 5 percig főzzük, majd leszűrjük, palackozzuk.
1 teáskanál ánizs, 1 teáskanál édes kömény, 2 teáskanál gyömbér, 1 evőkanál borsmenta, ½ teáskanál kardamon, szegfűszeg, ¼ teáskanál fekete bors, 1-2 csilipaprika, 2 teáskanál kakaóhéj. Mindezt 150-200 gr mézzel együtt 1 l vörösborba pakoljuk, 5 percig főzzük, majd leszűrjük, palackozzuk.
ÉLÉNKÍTŐ NYÁRI ROSÉ RECEPT ELISABETH
ENGLER SZERINT
Ezt a receptet főként élénkítésre,
keringés stabilizációjára javasolják, de a máj-vér-szív-emésztés befolyásolását
is említik. Hozzávalók:
1 evőkanál rozmaring, 1 evőkanál
kakukkfű, 1 evőkanál kamilla, 1 evőkanál körömvirág. Ezeket 1 liter rose borban
felfőzzük, ízlés szerint mézzel édesítjük
HILDEGARD BINGEN KÖZÉPKORI SZÍVBOR
RECEPTJE ELISABETH ENGLER SZERINT
Szív-keringés, vérnyomás szabályzója,
vitalizáló, méregtelenítő. Hozzávalók:
10 petrezselyemzöld, 150 gr méz, 1 ek
borecet, 1 l bor
A feldarabolt petrezselymet ecettel a borban 4 percig főzzük, tegyük hozzá a mézet hozzátenni, majd újra 5 percig főzzük, habozzuk, s szűrjük le. Ajánlása: 3 x 1 likőrpohár napi fogyasztással, 1-3 hetes kúrában alkalmazva.
A feldarabolt petrezselymet ecettel a borban 4 percig főzzük, tegyük hozzá a mézet hozzátenni, majd újra 5 percig főzzük, habozzuk, s szűrjük le. Ajánlása: 3 x 1 likőrpohár napi fogyasztással, 1-3 hetes kúrában alkalmazva.
ALVÁST ELŐSEGÍTŐ BOR URSEL
BÜHRUNG SZERINT
Hozzávalók: 10 gramm macskagyökér, 10
gramm komlóvirág, 10 gramm citromfű, 10 gramm orbáncfű, 5 gramm levendula, 1 aprított
fahéjrudacska.
Mindezt nagy nyakú üvegben 1 l vörösborral leöntve, jól lezárva
két hétig áztatjuk, naponta összerázogatjuk, majd leszűrjük. Ajánlás szerint lefekvés
előtt 1 likőrpohár fogyasztandó belőle.
TÉLI ÉLÉNKÍTŐ VÖRÖSBOR ALACSONY
VÉRNYOMÁSRA, GYENGESÉGRE, FÁZÉKONYSÁGRA [NET, EREDETI FORRÁS MEGJELÖLÉSE
NÉLKÜL]
Ez a bor személyes tapasztalatom
szerint valóban élénkít, tonizál és nagyon-nagyon finom. Hozzávalók:
2 l vörösbor, 15 gr
galagonyabogyó, 15 gr galagonyalevél, 50 gr rozmaringlevél, 15 gr áfonya v
mazsola, 4 gr gyömbér, 3 gr fahéj, 3 gr cickafark, 1-2 ek méz
Nagy nyakú üvegben áztassuk 10
napon keresztül az összetevőket, naponta rázogassuk össze, majd szűrjük, s recept
szerint egészítsük vissza a mennyiséget 2 literre (az összetevők megszívják
magukat borral). Ajánlás szerint
naponta 1-2 likőrpohárnyi fogyasztandó belőle.
Tudnivaló gyógyboros receptekről
Aki kísérletezne egyedi receptekkel,
annak azt tanácsolom, hogy „összeillő” gyógynövényeket, fűszereket válogasson,
mintha egy teakeveréket készítene. Főzős receptekhez megy az 1 evőkanál drog 2,5
dl borhoz aránya. Az áztatós variációknál arányok és idő tekintetében nem találtam
egységes állásfoglalást (30-50, esetenként 80 gramm drog 1 liter borhoz ill.
5-14 napos áztatás), de abban egyeznek a vélemények, hogy az átlag 8-12 %
alkoholtartalmú boros csodák 2-3 hétig tarthatóak el. Addig vagy meg kell inni,
vagy adjunk hozzá annyi vodkát / pálinkát [alakul azért, nem?:)], hogy 20 %
alkoholtartalma legyen a végterméknek. Ilyen töménység már egy évre konzerválja
a készítményünket.
DESSZERT
BORCSOKI RECEPT (2
POHÁRHOZ) KAMPITS LÁSZLÓTÓL
Kéjenceknek:
2 dl jó minőségű vörösbor, 10 dkg étcsokoládé, őrölt szegfűszeg, őrölt fahéj
A csokit
vízgőz felett olvasszuk meg. Fokozatosan öntsük hozzá a bort, és melegítsük
fel. Kevergessük addig, amíg a csoki a borban teljesen fel nem oldódik és
homogén masszát nem kapunk. Igény szerint lehet ízesíteni egy kis őrölt
fahéjjal, szegfűszeggel. Óvatosan kanalazzuk borospohárba vagy csészébe.
A vállalkozóknak kellemes kísérletezést
és sok-sok örömteli borozást kívánok! De aki nem alkoholizál, az se szégyellje
ám magát ;) mert az értékes antioxidáns polifenolok illetve vitaminok, ásványi
anyagok jelentős mennyiségben a szőlőben, szőlőmagban és mustban jelen vannak,
sőt, még a zsenge szőlőkacs is rágható, kesernyés, de egészséges csemege.
Felhasznált irodalom:
die heilkraft des weins /
michaela döll*
elisabeth engler /
kräuterweine und elixiere
heilpflanzenpraxis heute /
siegfried bäumler
praxis-lehrbuch der
modernen heilpflanzenkunde / ursel bühring
a borfogyasztás élettani
hatásai, elemzései ill. borcsoki recept / kampits lászló
borászati kémia / kállay
miklós
Andinak, Csengének, Dininek, Emesének, Ildinek, Nikinek, Rencsinek, Tibinek és Vikinek hálás köszönet az önfeledt, néhol harsány vagy épp tartalmasan elmélkedős, de mindenhogyan jóleső borozós szeánszokért!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése